Kdo by neměl rád sušené plody, zejména oříšky
Oříšků a sušených plodů je spousta, lískové, vlašské, pistáciové, kešu, mandle… Pokud nemáte doma dostatečnou zásobu a oříšky milujete jako dobrotu, můžete si objednat na e-shopu Bylik.cz.
Několik tipů na oříšky, co s nimi a proč jsou dobré
Výborné jsou Para ořechy
Para ořechy jsou semena Juvie ztepilé, tento strom roste v Brazílii, Peru a Bolívii
- obsahují vitamíny A, B, E, D, draslík, hořčík, sodík, fosfor, zinek, měď, železo, mangan, proteiny, vlákninu, omega 3 i 6 a hlavně velké množství selenu
- denní dávku selenu už má 1-2 ks tohoto ořechu, neměla by se tedy překračovat doporučená dávka
- para ořechy jsou velmi zdravé, chrání imunitu, hladinu cukru v těle
- mají protizánětlivé účinky
Jsou vysoce nutriční potravinou. U para ořechů a jejich konzumaci si musíme dávat pozor a nepřehánět ochutnávání.
Osobně mám ráda pistácie
- obsahují vitamín B3, B6, C, fosfor, mangan, železo, hořčík, zinek, selen, vlákninu, bílkoviny i omega 3 mastné kyseliny
- pomáhají při hubnutí
- při pravidelnosti užívání snižují špatný cholesterol a zvyšují ten dobrý
- udržují správnou hladinu cukru v krvi
- svým obsahem luteinu chrání zdraví našich očí
Můj recept na domácí pistáciovou zmrzlinu
Pistácie přidávám i do domácí vanilkové zmrzliny, připravíte ji snadno.
- do ¼ l mléka vložím 100 g nadrcených oloupaných nesolených pistácií
- nechám povařit asi 5 – 8 minut, aby změkly
- tyčovým mixérem rozmixuji a nechám pořádně zchladit
Na zmrzlinu potřebuji
- 3 vejce, 60 g cukru krupice, 250 ml smetany na šlehání, 1 vanilinový cukr
- ve vodní lázni ušlehám 3 bílky na sníh
- v první misce ušlehám šlehačku
- ve druhé misce rozšlehám 3 žloutky s cukrem
- do žloutkové směsi přidám sníh z bílků, šlehačku, zlehka promíchám a přidám pistácie
- vše zamíchám, vložím do formy a nechám v mrazáku do druhého dne
Manžel miluje zase vlašské ořechy, konzumuje je každý den jen tak
Jen občas upeču ořechovou bábovku nebo štrúdl s ořechy. I po nich se docela zapráší. Vlašské ořechy svým obsahem, zdravých nenasycených tuků brání vzniku krevních sraženin. Plody vlašského ořechu jsou bohaté na omega-3, hořčík, zinek, draslík, železo, vitamíny skupiny B a E, které jsou podstatným antioxidantem, co chrání naše buňky před stárnutím.
Dle odborníků obsahuje hormon melatonin, který je spojován se spánkem, protože pokud je tma, tak se uvolňuje a máme lepší spánek.
A nejen to, pravidelná konzumace může snížit i onemocnění se srdcem, snížit riziko rakoviny i neurogenerativních poruch, jako je např. Alzheimerova choroba.
Vybrali jste si něco a chcete pro někoho dárek?
Na e-shopu Bylik.cz můžete pořídit dárkový poukaz na nákup sušených plodů a oříšku, obdarovaný si sám vybere ze širokého sortimentu nejen oříšků.
Hlavní obsah článku:
Napsat komentář
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *