Při uzení masa zvolte správné dřevo, bude vám víc chutnat
Domácí udírna a domácí uzení jsou staletími známé způsoby, jako uchovat maso. Dříve, v době, kdy nebyla k dispozici lednička, ani mrazící boxy, se tímto způsobem uchovávalo maso v zámecké kuchyni, na dvorci i u chalupníka.
Postupem času se uzení masa stalo spíše tradicí, která je zejména na venkově udržována. Pokud někdo má hospodářství, v době zabijaček roztopí svoji udírnu. Kdo zná, ví, jakým dřevem udit, co jaké maso přidá za vůni nebo barvu. Předzásobte se a kupte vyschlé dřevo na uzení.
Nejoblíbenější druhy dřeva na uzení masa
Většinou se jedná o tvrdé dřevo, které má dobrou výhřevnost, vydrží déle hořet a jeho dým dodá správnou vůni masu.
Buk – má vysokou výhřevnost a dodává charakteristickou chuť uzení
Dub – stejně kvalitní a vyhledávané dřevo jako buk, dřevo dostatečně proschlé, bez kůry – jinak maso zkysne a zhořkne.
Měkké dřevo si při uzení používá spíše jako „dobarvení“ chuti masa, topí se jím v poslední fázi uzení.
Bříza – není klasické dřevo na uzení, ale dokáže maso zjemnit, na závěr dodá zajímavou chuť, a hezkou tmavou kůrčičku
Olše – má podobné vlastnosti jako bříza, dodá vůni a jemnost, maso získá hnědou až zlatohnědou barvu
Ovocné dřevo vhodné pro různé druhy masa
- hovězí maso – dub, vlašský ořech a jabloň
- vepřové maso – jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub
- drůbeží maso – javor, olše, hrušeň, jabloň
- ryby – olše a dub
- sýry a zelenina – vyzkoušejte javor
- zvěřina – hrušeň, oleše nebo vlašský ořech
- domácí vepřová šunka – nejlepší je jabloň
Rada na závěr
- používejte jen dobře proschlé dřevo bez kůry
- začněte nejdříve tvrdým dřevem, ideálně dubem nebo bukem
- dřevo z ovocných stromů přidávejte až ke konci uzení/ nechytne příliš nasládlou chuť
Proschlé a kvalitní dřevo na uzení a grilování můžete koupit od profesionálů na e-shopu Uděláme zahradu.
Hlavní obsah článku:
Napsat komentář
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *