Křepelky je velmi těžké najít ve volné přírodě
Jenomže díky tomu, jak je malinká a rychlá, tak si jí nikdo nevšimne. Navíc u nás spíše zdomácněly a není divu, vždyť jejich maso je velmi chutné a vajíčka přináší jen samé benefity pro organismus.
Křepelka japonská je ideální pro domácí chov
- nosný typ – jsou to výborné nosnice
- mastný typ – maso je velmi chutné, dietní a výživné
Je pravdou, že v současné době křepelky nevysedí vejce a kdo si chce rozšířit chov nebo začít s jejich chovem, tak mu nezbývá nic jiného, než začít s umělým líhnutím.
Křepelky se dožívají tří let, ale pohlavně dospělé jsou již v šesti týdnech, tudíž od té doby lze začít s chovem.
K chovu je zapotřebí kohoutek a správný počet slepiček
Aby se totiž umělé líhnutí skutečně zdařilo, tak je třeba mít jednoho kohoutka a 3 slepičky. Maximálně by se dalo počítat s pěti slečnami, ale samozřejmě se tím snižuje pravděpodobnost oplozených vajec.
Pokud jste se rozhodli chovat křepelky pouze na vajíčka, která jsou mimochodem velmi prospěšná pro zdraví, tak počítejte s tím, že vám ponesou tak rok a půl, poté bud snáška vajec slábnout.
Vajíčka jsou nádherně malovaná
Na skok zastavíme u vajíček, tak jsou skutečně nádherná svým zbarvením a častokrát se stávají dekorací různých věnců nebo součástí větviček. To ovšem není vše, co mohou nabídnout.
Celkově jsou křepelčí vajíčka přínosem pro organismus. Obsahují 74,6% vody, 13,1% bílkovin, 11,2% tuku, dále aminokyseliny, tryptofan, leucin a fenylalanin, z minerálních látek je to vápník, fosfor a železo. Vitamíny A,B1,B2 a kyselinu nikotinovou. Takové malinké vajíčko a tolik výživných zdrojů. Někteří jedinci pojídají i semleté vaječné skořápky.
Křepelky potřebují teplo
Je pravdou, že nosnice mají rády teplo, ale spíše vy potřebujete, aby byly v teple. Jinak vám totiž neponesou žádná vajíčka. Bohužel jakmile je venkovní teplota nižší, než 20°C, přestanou nést a bohužel tím končí i vaše zásoba.
Když doma vytvoříte prostory, kde jim bude teplo, přísun čerstvých vajíček můžete mít neomezeně po celý rok.
Hlavní obsah článku:
Napsat komentář
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *