Datum: 15. 02. 2021 Autor: IN

Pokud je v rodině diabetik, pozor hlavně na stravování

Stravování diabetika je náročné z toho důvodu, že se jeho glykemický index musí držet v takových hodnotách, aby neohrožoval jeho život.

Jde přece o prožití života bez velkých komplikací, nebo raději žádných. Strava se tomu musí přizpůsobit a jíst tak, aby byla vyvážená.

K snídani si dáme třeba vejce s plátkem chleba, k obědu plátek kuřecího masa a pár brambor se zeleninovým salátem. Večer nízkotučný tvaroh s nastrouhaným jablkem.

Jak to napsat, manžel se pohybuje na tenkém ledě. Má rád husté polévky, typu bramboračka, kde „stojí“ lžíce, je na omáčky a knedlíky, má rád sladké, takže přislazuji segedínský guláš, kečup na špagety také sladký, ovocné knedlíky, koláče.
Sladím pokud možno sladidlem, ale někde to prostě nejde, padá to na jazyk a není to dobré. Je fakt, že si dá jen 2-3 knedlíky, ale i tak je to dost.

Musím ale podotknout, že vařím hodně v parním hrnci, což mu sice moc nechutná, ale sní to taky.

Snažím se dělat filé třeba jen tak na másle, i když vím, že by si raději dal smažené, ale co je mi to platné, když zjistím, že šátrá v mrazáku a hledá aspoň nanuka. Zatím bere jen léky na cukrovku, doufám, že to tak zůstane co nejdéle.

Jinak se může jíst hodně zeleniny, např. mrkev, brokolici, květák, rajčata, papriky, brambory, také vejce, i vysokoprocentní čokoládu.

  • nevhodné jsou bonbóny, chipsy, džusy, ovoce s vysokým obsahem sacharidů
  • vyloženě škodlivá je pšeničná mouka, sója a sušené ovoce

Několik receptů, které nám chutnají a jsou v normě

Palačinky

  • potřebujeme 1 hrnek hladké mouky, 2 vejce, 1 hrnek mléka, špetku soli
  • vše smícháme a vyšleháme hladké těsto
  • poté upečeme palačinky
  • potřeme dia marmeládou

Krůtí maso s mrkví

  • krůtí prsa, mrkev, bobkový list, tymián, olej, zakysanou smetanu, sůl
  • maso nakrájíme na kostky, mrkev na tenké proužky a orestujeme na oleji
  • přidáme koření a dusíme doměkka, občas podlijeme vodou
  • na závěr zamícháme zakysanou smetanou
  • jako přílohu doporučuji rýží

Pečený králík na česneku

  • králičí stehna, cibuli, 4 stroužky česneku, sůl
  • maso osolím a vložím do pekáčku
  • přidám pokrájenou cibuli a česnek, navrch kousek másla
  • podliji trochou vody, přiklopím a zhruba 2 hodiny peču
  • občas podliji vodou, když mám vývar, tak vývarem
  • před koncem upečení sundám poklici a dopeču
  • podávám se špenátem, kam přidávám stroužek utřeného česneku, sůl, pepř, vejce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *